Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Βρομόβρυση Μεσσηνίας

H Βρομόβρυση βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, της πρώην επαρχίας Καλαμάτας και σε υψόμετρο 300 μ. Η απόστασή της από την Αθήνα είναι 234 χλμ. και από την Καλαμάτα 21 χλμ.


Η Βρομόβρυση αποτελείται από τους τρεις οικισμούς: Κρασοπούλα, Σφενδάμι, Δρέμι. Σε υψόμετρο 1000μ. βρίσκεται το παλιό χωριό (Παλιά Βρομόβρυση) όπου κατοικείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει 243 κατοίκους (απογραφή του 2001) και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Καλαμάτας (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, Ν. 3852/2010 ΦΕΚ.87Α/7-6-2010).

Στολίδι για την Βρομόβρυση είναι ο θολογύριστος ναός του Αγίου Νικολάου, ένα εξαιρετικό δημιούργημα βυζαντινής τεχνοτροπίας χτισμένος το 1845. Έχει οικοδομηθεί στην ίδια θέση παλαιότερου μικρού ναού και δίπλα του υπάρχει ακόμη και σήμερα το κελί που χρησιμοποιούσαν οι Βρομοβρυσαίοι για σχολείο στα δύσκολα χρόνια της μετοικήσεως των κατοίκων στη τωρινή θέση.

Ο Άγιος Χαράλαμπος της Βρομόβρυσης βρίσκεται στον έρημο σήμερα συνοικισμό Μακραίικα, σκαρφαλωμένος ψηλά στην πλαγιά του βουνού και έχει διαστάσεις 9Χ4,50μ. Σώζεται σήμερα όπως σχεδόν πρωτοχτίστηκε το 1835. Στην κορυφή του όρους Γουβάλα και λίγο ανατολικά στα σύνορα με τον Δήμο Οιχαλίας βρίσκεται ο Νεραϊδόκηπος, μια περιοχή που σύμφωνα με τον θρύλο κυκλοφορούν νεράιδες. Στην ουσία πρόκειται για μία τάφρο 70-80 μέτρων εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Στα σύνορα της Βρομόβρυσης με το χωριό Σταματινού και στη θέση Τρούπα, συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου