Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Πλάτανος Αμαρίου Ρεθύμνου


O Πλάτανος είναι το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Αμαρίου, περιοχή Αμπαδιάς Νομού Ρεθύμνου,
που βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρα και έχει πληθυσμό 504 κατοίκους κατά την τελευταία απογραφή του 2001.


Το Χωριό κατά την επικρατέστερη εκδοχή, πήρε το όνομα του, από ένα τεράστιο δέντρο Πλάτανο που υπήρχε πάνω στα θεμέλια παλιάς Εκκλησίας. Μία γυναίκα έβλεπε επανειλημμένα το ίδιο όραμα, φλόγες να βγαίνουν από τις ρίζες του Πλατάνου και μία μαυροφόρα να την προτρέπει να σκάψουν στις ρίζες, το εξομολογήθηκε στον τότε Ιερέα του χωριού, ο οποίος έσκαψε και βρήκε τα θεμέλια παλαιάς αγιογραφημένης Εκκλησίας που τιμόταν στην Υπαπαντή.

Άλλη εκδοχή θέλει το χωριό να παίρνει το όνομά του, από ένα μεγάλο Πλάτανο οπού σώζεται και υπάρχει ακόμα στην θέση της παλιάς βρύσης.

Για να επισκεφθείτε τον "Πλάτανο" υπάρχουν αρκετοί τρόποι:

α) Από το Ρέθυμνο από τον Αι-Βασιλιώτικο δρόμο δηλαδή περνώντας μέσα από το Πασίγνωστο χωριό "Σπήλι" και συνεχίζοντας ως το σημείο που υπάρχει η παράκαμψη για την "Αγία Γαλήνη" και στην οποία πρέπει να στρίψετε αριστερά ανεβαίνοντας προς τα Αμαριώτικα Χωριά. Στο Μέρος που είναι γνωστό ως "Μάντρες" θα μπείτε αριστερά και θα συνεχίσετε περνώντας από το Χωριό "Αποδούλου" από το οποίο ο "Πλάτανος" απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα αφού παρεμβάλεται το Ηρωικό κατά την Τουρκική Κατοχή Χωριό "Βαθιακό".

β) Από το Ηράκλειο για τον Πλάτανο μπορείτε να έρθετε μέσω 2 διαδρομών. Ακολουθώντας τον δρόμο προς Μοίρες και στρίβοντας αριστερά για Βορίζα. Μετά τις Καμάρες βρίσκεται το Χωριό Λοχριά όπου απέχει 2 μόλις χιλιόμετρα από τον Πλάτανο. Άλλος ένας τρόπος να μεταβείτε στο Χωριό είναι από το Τυμπάκι ακολουθώντας τον δρόμο προς Ρέθυμνο και στρίβωντας δεξιά στο Μέρος Μάντρες. Από εκεί αφού συναντήσετε μπροστά σας το Χωριό Αποδούλου θα στρίψετε δεξιά και μόλιςπεράσετε και το "Βαθιακό" θα έχετε φτάσει στον "Πλάτανο".

γ) Από τα Αμαριώτικα Χωριά "Φουρφουράς", "Κουρούτες" και από την γνωστή τοποθεσία ποταμοί μπορείτε επίσης να φτάσετε στον "Πλάτανο". Μετά τη "Νίθαυρη" ακολουθεί το χωριό "Αποδούλου" κι από εκεί όπως έχουμε ήδη πεί η απόσταση για τον "Πλάτανο" είναι 5 Χιλιόμετρα.

Ο Αγριόγατος που ζει στους Πρόποδες του Ψηλορείτη”
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας η ύπαρξη ζώων - μύθων έδινε τροφή στη φαντασία των λαών. Πολλά μπορούσε ν' ακούσει κανείς για ζώα - φαντάσματα που στοίχειωναν ολόκληρες περιοχές και επηρέαζαν τόσο την καθημερινή ζωή των κατοίκων τους, όσο τους θρύλους και τις παραδόσεις τους. Στην περίπτωση του Κρητικού αγριόγατου τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αυτός ούτε σε ανθρώπους επιτίθεται ούτε έχει τερατόμορφο παρουσιαστικό. Η σύλληψή του όμως είχε ιδιαίτερη σημασία από επιστημονικής πλευράς. Οσο για τον τίτλο του ζώου - φαντάσματος τον δικαιούται απόλυτα, καθώς το μοναδικό στοιχείο που υπήρχε μέχρι πρόσφατα για την ύπαρξή του ήταν δυο δέρματα που είχε αγοράσει το 1905 στα Χανιά το μέλος μιας αγγλικής επιστημονικής αποστολής, D. Bate.

Στις 10 Απριλίου του 1996 όμως μια ιταλική αποστολή του πανεπιστημίου της Perugia που έχει αποφασίζει να μελετήσει τα σαρκοφάγα ζώα της Κρήτης στήνει παγίδες κοντά στο χωριό Πλάτανος Αμαρίου. Σε μία από αυτές το ζώο - φάντασμα αποκτά σάρκα και οστά.


Η εμφάνιση του ζώου στο νησί δεν είναι μια απλή επιβεβαίωση της αμφισβητούμενης ύπαρξής του. Το πιο πιθανό είναι η αναθεώρηση της προέλευσης της πανίδας στην Κρήτη.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου