Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Φιδάκια Ευρυτανίας

Σε απόσταση μόνο 25χλμ από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, το Καρπενήσι βρίσκεται το χωριό Φιδάκια που είναι από τα ωραιότερα χωριά της Στερεάς Ελλάδας.
Το όνομα του χωριού δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται καθώς αλλού γράφετε με (ι) Φιδάκια και αλλού με (ει) Φειδάκια.


Το χωριό υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, μιας και έχουν βρεθεί πολλά αρχαία αντικείμενα από τους κατοίκους του και πιθανολογείται ότι ίσως πρόκειται για την αρχαία Φθία του Αχιλλέα. Το αποκαλούσαν και Φθάκια και ίσως από εκεί προέκυψε το τελικό Φιδάκια. Μέχρι σήμερα δεν μπορεί να προσδιοριστεί η θέση της αρχαίας Φθίας και της γειτονικής Ελλάδας.

Τα Φιδάκια είναι ένας παραδοσιακός οικισμός ο οποίος είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1000μ περίπου και Β.Δ. σε ακτίνα 900 μέτρων βρίσκεται το ύψωμα Κόκκαλα όπου βρέθηκαν κατά καιρούς οστά ανθρώπων.

Κανείς δεν ξέρει από πότε υπάρχουν και ίσως κάποια μεγάλη μάχη να έγινε χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα περισσότερα.
Κάτω χαμηλά, τρία χιλιόμετρα Β.Δ. του χωριού, υπάρχει το Καστρί. Πρόκειται για έναν στρατηγικό λόφο 320 μέτρων υψομέτρου ανατολικά του Μέγδοβα ποταμού. Εκεί συναντάμε ερείπια Πελασγικής οχύρωσης. Η Β.Δ. προς τον ποταμό πλευρά του είναι γκρεμός, η δε Ν.Α. ήταν χτισμένη με οχυρωματικό τοίχο. Η περίμετρό του υπολογίζεται στα 700 μέτρα.

Εκεί βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και πολλά αρχαία αντικείμενα. Ο Κ. Στεργιόπουλος τοποθετεί εδώ την αρχαία Οιχαλία που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα του ευρύτερου νομού της χώρας των Ευρυτάνων.
Ν.Α. του Καστρί υπάρχει η μικρή συνοικία Βαμβακιά, ανάμεσα του Καστρί και του χωριού, τα Ισώματα. Τα Ισώματα ήταν η μεγαλύτερη συνοικία έναντι των άλλων συνοικισμών του χωριού.

Σήμερα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη στο έλεος της φύσης. Τα σπίτια του κυριολεκτικά πνιγμένα στον κισσό, η δε διάβαση του είναι δύσκολη ως ακατόρθωτη. 
Νότια στην είσοδο του οικισμού, υπάρχει ο παλιός ναός του Αγίου Γεωργίου και το παλιό Δημοτικό Σχολείο! Οι Φιδακιώτες δεν ξεχνούν τον Άγιο, τον οποίο συντηρούν και τιμούν κάθε χρόνο.
Σελλά, Μηλιά και Γόλιανη αναφέρονται και ως "Βαλκάνια" μαζί και με αυτό της Βλαχέρνας, με πρωτεύουσα τα Φιδάκια.

Το βέβαιο είναι, ότι τα Φιδάκια μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρωτεύουσα ομορφιάς, όχι μόνο των γειτονικών χωριών, αλλά όλης της Ελλάδας. Θα ήταν άχαρο να μιλήσουμε με λόγια και να περιγράψουμε αυτή την μοναδική ομορφιά του χωριού. Έτσι, θα αφήσουμε τις ίδιες τις εικόνες να μιλήσουν.
Για ένα πράγμα είμαστε πεπεισμένοι, ότι μετά την επίσκεψη σας στο χωριό είναι σίγουρο ότι θα αναθεωρήσετε πολλές από τις απόψεις σας γύρω από τη ζωή καθώς θα μείνετε έκθαμβοι από αυτό που θα συναντήσατε.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου