Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Καμινάκι Λασιθίου

Το Καμινάκι πήρε το όνομα αυτό από το μικρό καμίνι σιδηρουργού που θα υπήρχε στο ομώνυμο
μετόχι κατά την εποχή της Ενετοκρατίας. Κατά την απογραφή του 2001 το χωριό ίσως το πιο ζωντανό του Δήμου, είχε 378 κατοίκους απέχει δε από το Ηράκλειο 62 χλμ. και από τον Αγ. Νικόλαο 58 χλμ.


Το Καμινάκι είναι ένα γραφικό χωριό με πολύ πράσινο, κτισμένο στην είσοδο της κοιλάδας του Κλώρου που ήταν παλαιότερα ο σημαντικότερος αμπελώνας της περιοχής.

Εδώ καταλήγουν μέσω Σελιού του Σταυρού οι δρόμοι που ξεικινούν από το Κατωφύγι την Έμπαρο και το Γεράκι με πολύ ενδιαφέρουσες ορεινές διαδρομές. Τον δρόμο Κατωφύγι Έργανος ακολούθησε ο ύπατος αρμοστής Πρίγκιψ Γεώργιος, όταν επισκέφθηκε το Λασίθι αρχές του Φεβρουαρίου 1903. Η επίσημη υποδοχή έγινε εδώ στο Καμινάκι, όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι κάτοικοι του Οροπεδίου. Προς στιγμή είχε αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η πριγκιπική επίσκεψη λόγω συνεχούς χιονοπτώσεως. Οι Λασιθιώτες όμως άγρυπνοι με τα φτυάρια στο χέρι ξεχιόνιζαν το δρόμο και τον κράτησαν ανοικτό για να περάσει "ο αρραβώνας της Ελευθερίας", όπως πίστευαν πως ήταν και έτσι αποκαλούσαν τον Πρίγκιπα. Κατά την υποδοχή ψάλλονταν τα λεγόμενα "ελευθέρια άσματα" που ήσαν γνωστοί θρησκευτικοί ύμνοι τροποποιημένοι για την περίπτωση.

Αριστερά στην είσοδο του χωριού στέκει επιβλητικός ο νέος ενοριακός ναός της Αγ. Καλλιόπης με τον εντυπωσιακό εσωτερικό του διάκοσμο και κυρίως το σύγχρονο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Φεύγοντας από το Καμινάκι και στο μέσο περίπου της διαδρομής προς Αβρακόντε, δεξιά μας βρίσκεται το τυροκομείο της Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου το οποίο χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη άριστης ποιότητας και εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους παράγει προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας που γίνονται ανάρπαστα από τις προθήκες των καταστημάτων μόλις παρουσιαστούν.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου