Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Καστανιά Πιερίας

H Καστανιά (πληθυσμός 423 κάτοικοι με βάση την απογραφή 2001) είναι χωριό του νομού Πιερίας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Υπάγεται στο Δήμο Κολινδρού και η απόστασή της είναι τέσσερα χιλιόμετρα από τον Κολινδρό και 46 από την Κατερίνη. Βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα, ο οποίος συνδέει τον Κολινδρό με τα Ρυάκια. Η ακριβής του θέση είναι στα νοτιοδυτικά του Κολινδρού.


Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια καπνού και η κτηνοτροφία. Έχει αγροτικό συνεταιρισμό, μονοθέσιο νηπιαγωγείο, αγροτικό ιατρείο (μία φορά την εβδομάδα έρχεται ο γιατρός), Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο, με την επωνυμία "Ο Αετός". Έχει επίσης Πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος υπάγεται στο Πολύφυτο αλλά έχει έδρα στην Καστανιά. Το Δημοτικό Σχολείο δε λειτουργεί πια λόγω έλλειψης παιδιών, τα οποία πηγαίνουν στο γειτονικό Κολινδρό. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της δεκαετίας του ' 30, το χωριό είχε 1 σχολείο με 1 δάσκαλο και 36 μαθητές. Το 2007 εγκρίθηκε από το Πρόγραμμα "Θησέας" το έργο της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του χωριού.

Το χωριό είναι όλο πράσινο και ξεχωρίζει για τα περιποιημένα σπίτια και τις αυλές του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άλσος του Αγίου Νικολάου (όπου και το Κοιμητήριο) με τις βελανιδιές του, που αποτελεί τόπο συναντήσεως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κάθε Πρωτομαγιά. Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος, η εορτή του οποίου είναι λαμπρή στην Καστανιά. Στον άγιο αυτόν είναι αφιερωμένος και ο κύριος ναός του χωριού.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου