Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Σκλήθρο Φλώρινας

Το Σκλήθρο είναι ένα μικρό γραφικό χωριό χτισμένο στους πρόποδες των ορεινών όγκων του Βιτσίου, σε μια μικρή κοιλάδα όπου ενώνονται τρεις ποταμοί. Βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του Ν. Φλώρινας, μόλις λίγα χλμ. απ’ το Αμύνταιο και το Νυμφαίο. Ο γραφικός χαρακτήρας του οικισμού και καλόκαρδοι κάτοικοι θα σας κάνουν να παρατείνετε τις μέρες της διαμονής σας.


Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 680 μέτρων και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 500 κατοίκους το χειμώνα και 700 το καλοκαίρι. Η παλιά ονομασία του χωριού Ζέλενιτς, σήμαινε πράσινος τόπος και υποδήλωνε το καταπράσινο τοπίο της περιοχής, ενώ η νέα ονομασία που επικράτησε μετά το 1927 οφείλεται στο ομώνυμο δέντρο (Αlnus glutinοsa), που το συναντάμε δίπλα στα ρέματα της περιοχής.


Σήμερα, το Σκλήθρο μετρά περίπου 600 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι γνωστά σε όλη τη γύρω περιοχή τα αγνά κτηνοτροφικά προϊόντα, ονομαστή είναι όμως και η πατάτα Σκλήθρου (Αgriα), για την πλούσια γεύση της. Τον Αύγουστο πραγματοποιείται η γιορτή της πατάτας. Εκείνη τη μέρα οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν διάφορα φαγητά με πατάτες και τα παρουσιάζουν, πάνω σ’ ένα τραπέζι, στους καλεσμένους. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι, κάτοικοι και καλεσμένοι, κάθονται στο τραπέζι και δοκιμάζουν τα φαγητά.

2 σχόλια:

  1. Γεια σας...θα ηθελα να σας δωσω θερμα συγχαρητηρια για την δουλεια σας και την αγαπη σας για την ελληνικη υπαιθρο!!! Αλλα να εκφρασω κι ενα μικρο παραπονο....δεν βρηκα στα χωρια της Φλωρινας το λατρεμενο μου Στρεμπενο( Ασπρογεια). Νομιζω ειναι λιγο αδικο να μην προβαλλεται και αυτο το πανεμορφο χωριο....αν θελετε μπορω να σας στειλω απειρες φωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή