Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Παναγίτσα Πέλλας

Η Παναγίτσα είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βόρας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η Παναγίτσα είναι το δεύτερο σε μέγεθος χωριό του Δήμου Βεγορίτιδας και αριθμοί 1000 περίπου μόνιμους κατοίκους.


Η Παναγίτσα απέχει 23 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, 8 χλμ. από τον Άγιο Αθανάσιο και 20 χλμ. από την Έδεσσα.

Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Όσλοβο και το 1924 προέκυψε το όνομα Παναγίτσα. Το χωριό υπήρξε Τουρκοχώρι αλλά μεταγενέστερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατακλύστηκε από πρόσφυγες.

Στην δεκαετία του 1950 έφθασαν στο χωριό αμερικάνοι αιρετικοί και δίδαξαν την καλλιέργεια των δένδρων. Έτσι, σήμερα πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια σε μήλα, κεράσια και ροδάκινα.

Νοτιοδυτικά της Παναγίτσας, στην θέση του σημερινού νεκροταφείου έχουν βρεθεί τούμπα εποχής σιδήρου καθώς και ένα σημαντικό ανάγλυφο αυτοκρατορίας το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Έδεσσας.

Ανατολικά του χωριού βρέθηκε νεκροταφείο που χρονολογείται στα υστεροβυζαντινά χρόνια.

Στους πρόποδες του όρους Βόρας-Καϊμάκτσαλαν, μεταξύ των χωριών Zέρβης και Παναγίτσας, λειτουργεί το αεραθλητικό κέντρο Μακεδονίας-Θράκης που δημιούργησαν τα μέλη της Αερολέσχης Έδεσσας.

Είναι το πρώτο και μοναδικό ιδιόκτητο αεροδρόμιο στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 1976 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αθλοτουριστικούς χώρους του νομού με διεθνή προβολή.

Η τοποθεσία που βρίσκεται το αεραθλητικό κέντρο είναι ιδανική για αεραθλητισμό, ανεμόπτερα ενώ γίνονται επιδείξεις ακροβατικής ανεμοπλοΐας, αγώνες ανεμοπορίας ενώ από το 1990 διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα αλεξιπτωτισμού πλαγιάς (parapente).

Δίπλα από το ανεμοδρόμιο, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων moto-cross. Η πίστα δημιουργήθηκε από τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Έδεσσας και τον Δήμο Έδεσσας. Εκεί, διοργανώνονται Πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα motocross Βορείου Ελλάδος.

Στην Παναγίτσα λειτουργούν 2 πίστες διαμορφωμένες με τεχνητό χιόνι, τεχνητή πίστα αναρρίχησης και δυνατότητα οργάνωσης flying box, τοξοβολία, mountain bike, πτήσεις parapente από τη θέση Κερασιές σε υψόμετρο 1600μ. του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν με προσγείωση στο ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας.

Στην Παναγίτσα υπάρχουν τρεις τεχνητές λίμνες από τις οποίες αρδεύεται και λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο. Στην περιοχή γύρω από την λίμνη έχει διαμορφωθεί χώρος με αναψυκτήριο και εστιατόριο.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Κέντρο Ενημέρωσης & Εξυπηρέτησης Επισκεπτών στο οποίο μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία.

Στην Παναγίτσα θα βρείτε πολλούς ξενώνες και ξενοδοχεία που περιμένουν να σας φιλοξενήσουν και να σας προσφέρουν μια άνετη διαμονή.

Στην πλατεία της Παναγίτσας θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τις τοπικές νοστιμιές.


Η θέα που προσφέρει το χωριό της Παναγίτσας στον ατελείωτο κάμπο και στη Λίμνη Βεγορίτιδα, πραγματικά, θα σας μαγέψει ενώ το ήρεμο τοπίο της λίμνης θα σας γαληνέψει.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου