Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Παλαιοκάτουνο Άρτας

Το Παλαιοκάτουνο (Τοπική Κοινότητα Παλαιοκατούνου - Δημοτική Ενότητα ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “το Παλαιοκάτουνον”. Έδρα του δήμου είναι το Βουργαρέλι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Παλαιοκάτουνο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Παλαιοκατούνου, του πρώην Δήμου ΑΘΑΜΑΝΙΑΣ του Νομού ΑΡΤΗΣ.

Το Παλαιοκάτουνο έχει υψόμετρο 353 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,3346724323 και γεωγραφικό μήκος 21,1741151069. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Παλαιοκάτουνο θα βρείτε εδώ.

Η περιοχή του Παλαιοκάτουνου είναι ιστορική με ρίζες πολύ πίσω στον χρόνο. Η παλαιότερη αναφορά του ονόματος Παλαιοκάτουνο προέρχεται απο τα επίσημα έγγραφα του Αλή Πασά έτους 1803, με τα οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι ιδιοκτησίες που ανήκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου.

Σε αυτά αναφέρονται πολλές περιοχές του χωριού με την σημερινή τους ονομασία. Επιπλέον οι περισσότερες ονομασίες τοποθεσιών και συνοικισμών ανάγουν στην περίοδο 14ου-15ου αιώνα όπου η ευρύτερη περιοχή κυριαρχούνταν απο διάφορους λαούς σλαβικής κυρίως προέλευσης. Απο εκεί προέκυψαν και τα κυριότερα τοπονύμια της περιοχής Ζάλος, Αραδιτσικό, Τριάνοβος, Παλιομίγερη, Αβαρίτσα, Δραμάλα, Τρόκια κ.λ.π.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου