Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Επτάλοφος (Αγοριανή) Φωκίδας

Ο Επτάλοφος ή Αγόριανη είναι χωριό του νομού Φωκίδας και ανήκει στο Δήμο Δελφών. Είναι
χτισμένη σε υψόμετρο 830 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 461 κάτοικοι.


Απέχει από την Αθήνα 185 χλμ. μέσω Αράχωβας ή 178 χλμ. μέσω Αμφίκλειας και Λιλαίας. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που έρχεται από το Λιβάδι της Αράχωβας, περνάει τη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά και κατεβαίνει χαμηλά, στον κάμπο της Λιλαίας, οπότε εκεί είτε στρίβουμε αριστερά (προς Λιλαία) είτε δεξιά (προς Πολύδροσο). Απέχει 24 χλμ. από την Αράχωβα, 20 χλμ. από τα χιονοδρομικά κέντρα, 10 χλμ. από τη Λιλαία και 13 χλμ. από την Πολύδροσο (Σουβάλα).

Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Άνω Αγόριανη, οπότε και μετονομάστηκε σε Επτάλοφος. Ο Επτάλοφος γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της μικρής απόστασης που τον χωρίζει από τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού, όπως επίσης και λόγω της θέσης του μέσα σε πανέμορφο ελατοδάσος.


Κατά τους χειμερινούς μήνες είναι πολύ συνηθισμένη η χιονόστρωση μέσα στον οικισμό. Η ανάπτυξη της περιοχής τουριστικά, έχει συγκρατήσει τον πληθυσμό στον Επτάλοφο ο οποίος μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνει ελαφριά αύξηση.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου