Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Αρίστη Ιωαννίνων

Η Αρίστη βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των
Ζαγοροχωρίων. Το πανέμορφο κεφαλοχώρι της Αρίστης είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά σε υψόμετρο 650 μέτρων και απέχει 48 χλμ. από τα Ιωάννινα.


Το χωριό Αρίστη είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου και το παλιό όνομά του χωριού ήταν Αρτσίστα. Η περιοχή γνώρισε μεγάλο πλούτο και ευημερία στο παρελθόν που σήμερα μας μαρτυρούν τα παλιά αρχοντικά, η παλιά βρύση, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της.

Η Αρίστη βρίσκεται στο δρόμο προς Πάπιγκο, λίγο πριν το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για πολλούς κοντινούς προορισμούς και περιηγήσεις.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της Αρίστης δίπλα στον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο και με φόντο την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1718.

Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και λιθόστρωτα καλντερίμια σας οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές του οικισμού και σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε. Περπατώντας στα στενά σοκάκια της Αρίστης θα βρείτε και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.

Η Αρίστη βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου και αποτελεί την είσοδο στον πυρήνα του Δρυμού. Σε μικρή απόσταση από την χαράδρα του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη αποτελεί ορμητήριο για ένα περίπατο στο πλατανόδασος του Βοϊδομάτη, ανάβαση στην Δρακόλιμνη της Γκαμήλας ή να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως διαδρομές 4Χ4, rafting και ιππασία στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αρίστη τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και έχει καταξιωθεί ως ένας δημοφιλείς ορεινός προορισμός. Καλαίσθητα ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, αρχοντικά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο, ξεφυτρώνουν συνέχεια στο χωριό και φροντίζουν για μια ευχάριστη και άνετη διαμονή.



Η Αρίστη αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκδρομές όλο το χρόνο και θα σας μαγνητίσει με το φυσικό της τοπίο, την γραφικότητά της και την καταπληκτική θέα στους γρανιτένιους όγκους της Αστράκας.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου