Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Φτέρη Πιερίας

Η Φτέρη είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριό στα δυτικά του Νομού Πιερίας και σε
υψόμετρο 1.300 μέτρων. Βρίσκεται κτισμένη στην καρδία της οροσειράς των Πιερίων, ακριβώς στο τρίγωνο που συναντώνται τα όρια των νομών Πιερίας, Κοζάνης και Λάρισας.


Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται και το ψηλότερο βουνό της χώρας, ο Όλυμπος . Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης και βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων δυτικά της Κατερίνης.

Σήμερα η πρόσβαση εκεί γίνεται μέσω του επαρχιακού(νομαρχιακού ) δρόμου Κατερίνης Μόρνας (Σκοτεινών) Φτέρη, μέσα από το πλουσιότερο και ομορφότερο δασικό σύμπλεγμα της Ελλάδας κατάφυτο από καστανιές στα χαμηλότερα και δάση οξιάς και πεύκων πιο ψηλά. Η πλούσια βλάστηση του φυτού φτέρη έδωσε το όνομά του στο χωριό.

Τον Ιούλιο του 2007 η Φτέρη απειλήθηκε από πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε με τη συνδρομή βοήθειας ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Οι οικοπεδικες και λοιπές εκτάσεις της Φτέρης αποτελούν κατα κύριο λόγοι ιδιοκτησίες των κατοίκων της Καρίτσας.

Το Δεκαπενταύγουστο εορτάζεται πανηγυρικά η Κοίμηση της Θεοτόκου, με θεία λειτουργία στον κεντρικό ναό του χωριού και με πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του Αγίου Αθανασίου. Οι Καριτσιώτες διατηρούν αρκετά από τα σπίτια τους στη Φτέρη και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται μαζικά στο χωριό.

Διαδρομή
Κατερίνη – Φωτεινά – Μόρνα – Φτέρη (χιλ. 36). Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
Λιβάδι Ολύμπου – Φτέρη. Εξαιρετική διαδρομή μιας (1) ώρας περίπου μέσα σ’ ένα πανέμορφο δάσος οξυάς.
Σέρβια – Βελβεντό – Παλιογράτσαινο – Φτέρη. Μέχρι το την βρύση των κυνηγών άσφαλτος, 5 χιλ. χαλικόδρομος και μετά ασφαλτος μέχρι Κατερίνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου