Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Αχλαδόκαμπος Αργολίδας

Ο Αχλαδόκαμπος είναι χωριό του νομού Αργολίδας, το οποίο αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα, μία από τις δύο του νομού.Τώρα εντάχθηκε στο δήμο Δήμος Αργούς-Μυκηνών.


Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού στις νότιες πλαγιές του όρους Αρτεμίσιο, χτισμένος σε υψόμετρο 450 μέτρων. Η κοινότητα Αχλαδοκάμπου αποτελείται από ένα δημοτικό διαμέρισμα, καταλαμβάνει έκταση 105,9 τ.χλμ και ο πληθυσμός της είναι 654 κάτοικοι.

Κατά το Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη διάρκεια της Κατοχής σημειώθηκε κοντά στο χωριό η Μάχη στο χάνι Αχλαδοκάμπου 1944 που έλαβε χώρα στις 17 Μάη του 1944 ανάμεσα στις αντάρτικες ελληνικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και σε ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η μάχη που ξεκίνησε ως ενέδρα κατά αυτοκινητοπομπής έληξε με συντριπτική ήττα και εξολόθρευση της εχθρικής γερμανικής μονάδας.

Από την περιοχή του Αχλαδόκαμπου διέρχονταν στο παρελθόν ο βασικός οδικός άξονας της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή. Η περιοχή του Αχλαδοκάμπου μάλιστα αποτελούσε το χειρότερο τμήμα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.


Ο οδικός άξονας Άργους - Τριπόλεως, διέσχιζε την περιοχή με περισσότερες από τριάντα συνεχόμενες απότομες στροφές και είχε μείνει γνωστός με το όνομα Κολοσούρτης. Το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή ήταν σε εξίσου κακή κατάσταση, εξαιτίας κυρίως της καταστροφής της γέφυρας από την οποία διερχόταν το τραίνο, το 1948, κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας το 1974 τρένο πραγματοποιούσε μεγάλη παράκαμψη.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου