Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Σαρκίνη Ευρυτανίας

Το χωριό Σαρκίνη, βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Αχελώου, στο βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ευρυτανίας 55 χλμ από το Καρπενήσι, βόρεια του Προυσού στην αριστερή όχθη του Τρικεριώτη, μεταξύ Αγαλιανού (Αιτωλοακαρνανίας)- Αλέστια- Σταυροχωρίου- Καταβόθρας- Εσωχωρίων- Βελωτάς- Αγ.Βλαχέρνας, σε υψόμετρο 480μ. μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, με 59 κατοίκους το 2001 από τους 108 του Δ.Δ και 30 σπίτια,


Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Η Σαρκίνη αναφέρεται στους φορολογικούς καταλόγους κατα την προεπαναστατική περίοδο του 1810 ( βιβλίο Ι.Μαυρομύτη "Καρπενήσι 1810-1820")

Στη θέση "Παλαιοσαρκίνη" σε υψ. 850μ. όπου βρίσκεται Ι.Ν Αγ.Παρασκευής υπάρχουν ίχνη αρχαίου οικισμού. Μετά την απελευθέρωση αποτέλεσε οικισμό του Δήμου Αρακυνθίων μέχρι το 1912 και στη συνέχεια ίδια κοινότητα (Φ.Ε.Κ Α216/1912).


Υπάρχουν ακόμη οι εκκλησίες της Υπαπαντής, όπου στις 2 Φεβρουαρίου γίνεται πανηγύρι και του προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου όπου γίνεται ετήσιο αντάμωμα.Υπάρχει τοπωνύμιο "Γύρισμα" όπου σύμφωνα με την παράδοση οι Τούρκοι έφτασαν ως εκείνο το σημείο, αποκρούστηκαν και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Στη Σαρκίνη μπορούμε να πάμε από Προυσό-Ασπρόπυργο-Βελωτά, από Αγαλιανό και απο Χούνη Αιτωλοακαρνανίας. Στο Δ.Δ Σαρκίνης υπάγονται και οι συνοικισμοί Φτελιά, Τσέρκο και Μυλωνέικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου