Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Πεδινό Καρδίτσας

Το Πεδινό είναι χωριό του Νομού Καρδίτσας το οποίο διοικητικά ανήκει στη δημοτική ενότητα
(πρώην δήμος) Σελλάνων του Δήμου Παλαμά και έχει 720 κατοίκους (2001). Κυριότερη πηγή εισοδήματος είναι η καλλιέργεια του βαμβακιού. Το χωριό παλιότερα ήταν γνωστό με την ονομασία Εκίμ Βελέσι.


Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ έξω από το χωριό υπάρχει ένα μικρό ξωκκλήσι της Αγίας Αναλήψεως μέσα σε ένα μικρό αλσύλιο. Και για τις δύο γιορτές γίνονται διήμερα πανηγύρια στις 8 Μαΐου και στην Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου με ημερομηνία γιορτής +39 ημέρες μετά το Πάσχα αντίστοιχα.

Ανήμερα της Αναλήψεως, μετά τη Θεία λειτουργία, την οποία παρακολουθούν εκατοντάδες κάτοικοι του Πεδινού και των γύρω χωριών, προσφέρεται στους συμμετέχοντες πλιγούρι με πρόβειο κρέας, συνοδευόμενο από ποτά και αναψυκτικά. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Ο ναός άρχισε να κτίζεται το 1800 και περατώθηκε το 1854. Είναι βασιλικού ρυθμού και διακοσμημένος με πλήθος τοιχογραφιών. Η εκκλησία έχει για το χωριό και ιστορική αξία, αφού εντός της διεξήχθη η Μάχη του Βελεσίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου