Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αγία Τριάδα Ευρυτανίας

Η Αγία Τριάδα είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό στην καρδιά της Ρούμελης με πέτρινα σπίτια, πνιγμένη στα έλατα, καστανιές, μηλιές, πλατάνια, με πολλά τρεχούμενα νερά και αποτελεί μια συναρπαστική διαδρομή που όσοι την έχουν ακολουθήσει, έχουν μαγευτεί αλλά και όσοι δεν την έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής απλά τους προκαλεί και προσκαλεί!


Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Βελουχιού (Βελούχι – προέρχεται από τη λέξη βήλος που σημαίνει ουρανός καθώς πίστευαν ότι προσεγγίζει τον ουρανό) και σε υψόμετρο περίπου 770 μέτρα. Απέχει 31 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, 14 χιλιοστόμετρα από το Χιονοδρομικό κέντρο Καρπενησίου και υπάγεται στον καλλικρατικό δήμο Καρπενησίου, ενώ μέχρι το 2010 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακού Δήμου Κτημενίων. Κατά την απογραφή του 2001 το χωριό 426 κατοίκους.

Εδώ λειτούργησε τα προεπαναστατικά χρόνια (1779) σχολείο ελληνικών γραμμάτων. Στους περιπάτους σας γύρω από το χωριό θα συναντήσετε το νερόμυλο, τη νεροτριβή, το εμφιαλωτήριο νερού και το ιχθυοτροφείο άγριας πέστροφας στο ποτάμι. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας (1850), τη Βιβλιοθήκη, που λειτουργεί στο σπίτι του Χρυσόστομου Καραπιπέρη, με 8.000 βιβλία, το Λαογραφικό Μουσείο και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία το οποίο χτίστηκε από τον ιερομόναχο Γαβριήλ το 1760 και ήταν μεγάλη η προσφορά του κατά την Επανάσταση του 1821.

Στο γειτονικό χωριό Δομιανά, που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την Αγία Τριάδα, βρίσκεται η περίφημη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη στο κάτω μέρος του χωριού, σε γραφικό πλάτωμα απέναντι από τον βραχώδη Κόμπολα, πάνω στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας. Έχει ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που προέρχεται από το παλιό κτίσμα. Πρωτοκτίστηκε, σύμφωνα με τις παραδόσεις και κάποιο γράφημα σε παλιό παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, κατά το 16-το αιώνα. Έχει ενδιαφέρουσες αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας του 1787 και έξοχες φορητές εικόνες των Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Το μοναστήρι των Δομιανών είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία, με πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και την Ορθοδοξία. Τα Δομιανά είναι παραδοσιακός οικισμός με διατηρητέα λιθόκτιστα κτίρια και λιθόστρωτους δρόμους. Στη γύρω περιοχή της Αγίας Τριάδας και των Δομιανών θα περπατήσετε στα ευχάριστα μονοπάτια και θα επισκεφθείτε τις όμορφες τοποθεσίες Κεφαλόβρυσο, Καρές, Χαλιάς, Αετοφωλιά, Νεραϊδόρεμα, Μικρός Καταρράκτης και Κορδέματα.


Για διαμονή στην Αγία Τριάδα, μπορείτε να μείνετε σε παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια απολαμβάνοντας τη γνωστή Ευρυτανική φιλοξενία. Η διαμονή σας στο χωριό, εάν εκτιμάτε την παραδοσιακή ρουμελιώτικη κουζίνα (κρέας, λουκάνικα, πίτες, πέστροφες κ.α.) θα είναι απόλαυση. Στην Αγία Τριάδα θα βρείτε ντόπια εδέσματα, μαγειρεμένα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Το χωριό, βέβαια δεν προσφέρεται γι’ αυτό που όλοι αποκαλούμε “έντονη νυχτερινή ζωή”. Παρόλα αυτά όμως μπορεί άνετα κανείς να απολαύσει το ποτό του σε όμορφα μέρη.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου