Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Λίστα Θεσπρωτίας

Η Λίστα είναι ελληνικό ορεινό χωριό του δήμου Φιλιατών της περιφέρειας Ηπείρου (Σχέδιο
Καλλικράτης). Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμο Φιλιατών. Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί ιδία έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Φιλιατών, του ομώνυμου Δήμου.


Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. ΒΑ. από την Ηγουμενίτσα, παρά τους πρόποδες του Τσαμαντά, σε υψόμετρο περίπου 490 μ. Πρόκειται για ένα γραφικό καθαρά ορεινό χωριό, ο πληθυσμός του οποίου, ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία και ελάχιστα με τη γεωργία, το 1928 αριθμούσε 428 κατοίκους, διαθέτοντας δημοτικό σχολείο και τηλεφωνείο.

Συνδέθηκε με το οδικό δίκτυο του νομού στην αρχή της δεκαετίας του 1970. Το 2001 το χωριό αριθμούσε 140 κατοίκους. Πολλές ανάγκες του χωριού έχει καλύψει κατά καιρούς η δραστήρια πολιτιστική "Αδελφότητα των Λιστινών" (Θεσπρωτίας), που πρόσφατα γιόρτασε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας τα 100 χρόνια από της δημιουργίας της.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Προκόπιο.

Σε απόσταση 55 χιλιόμετρων από τους Φιλιάτες σε μια πλούσια σε υδάτινους πόρους περιοχή που πλαισιώνεται από ψηλά βουνά βρίσκεται η Λίστα, πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται οι απίστευτης ομορφιάς πηγές της Λαγγάβιτσας και γύρω τους θαυμάσια δείγματα ανθρώπινης δραστηριότητας του παρελθόντος με σκοπό την αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου.


Στο χωριό διοργανώνονται πανηγύρια στις 8 Ιουλίου, (Αγίου Προκοπίου), στις 20 Ιουλίου (προφήτη Ηλία) και στις 15 Αυγούστου (κοίμηση της Θεοτόκου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου