Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Παχτούρι Τρικάλων

Το Παχτούρι, ένα από τα ομορφότερα και πιο ανεπτυγμένα χωριά των ορεινών Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 περίπου μέτρων και περικλείεται ολόγυρα από πανύψηλα, επιβλητικά όρη, το Τσιγκόρι, το Τσιαρδάκι, το Σουφλί, την Τσιούμα, το Καταφύλι, το Ζυγό.


Η νότια δε πλευρά του χωριού η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ της οροσειράς του Ζυγού και του χειμάρρου Παλαιοχωρίτης, καταλαμβάνεται από όμορφο και συνεχόμενο ελατόδασος, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα ελατοδάση ολόκληρου του νομού Τρικάλων.

Γι' αυτό, το όνομα του χωριού Παχτούρι , κατά πολλούς προέρχεται από την τουρκική λέξη "μπαχτούρ" που σημαίνει "κάθησε και κοίταξε" (το όμορφο περιβάλλον), ενώ για άλλους προέρχεται από την αραβοτούρκικη λέξη "Μπαχτιάρ" που σημαίνει καλότυχο - ευτυχισμένο.

Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού ορθώνεται η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πανύψηλο και επιβλητικό καμπαναριό της και με θέα προς το ελατόδασος. Δίπλα στην εκκλησία απλώνεται η ευρύχωρη κεντρική πλατεία με τα μεγάλα πλατάνια, τους ξύλινους πάγκους και το παραδοσιακό της καφενείο.

Η αγάπη των κατοίκων για την πρόοδο προίκησε το Παχτούρι με πλούσια βιβλιοθήκη και γήπεδα αθλοπαιδιών. Επίσης ο παραδοσιακός και άψογα συντηρημένος κοινοτικός ξενώνας μπορεί να προσφέρει ευχάριστο κατάλυμα για τον ταξιδιώτη. Κατάσπαρτα στις πιο όμορφες τοποθεσίες της περιοχής είναι πέντε ιστορικά εξωκλήσια τα οποία οι κάτοικοι τιμούν και επισκέπτονται συχνά.


Το μεγάλο όμως πανηγύρι του χωρίου γίνεται στις 15 Αυγούστου και Παχτουριώτες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν σ' αυτό.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου