Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κοκκάρι Σάμου

Το Κοκκάρι βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, περίπου 10 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Σάμου. Πρόκειται για ένα παραλιακό χωριό, χτισμένο σε πολύ όμορφη τοποθεσία που συνδυάζει τη θάλασσα από τη μια πλευρά και την πυκνή βλάστηση από την άλλη.


Χτίστηκε πάνω σε ερείπια παλιού χριστιανικού οικισμού, στις αρχές του 19ου αιώνα. Πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή του ή από το κοκκάρι που παραγόταν παλαιότερα στην περιοχή. Είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα του νησιού και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο. Παρ’ όλη την τουριστική ανάπτυξή του όμως, κατόρθωσε να διατηρήσει τον παλιό γραφικό του χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία καθώς επίσης οικογενειακά εστιατόρια και γραφικά ταβερνάκια.

Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν οι δυο εκκλησίες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι η παλαιότερη και του Αγίου Νικολάου, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες της Σάμου και χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλά εξωκλήσια, ο εγκαταλελειμμένος οικισμός Αγιογδύτες με την εκκλησία του Αϊ-Λιά, παλιοί υδρόμυλοι και η περιοχή της Μάνας όπου αναβλύζουν πλούσια νερά.

Επίνειο του χωριού θεωρείται η μεγάλη ομώνυμη παραλία που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού. Επίσης στην περιοχή του Κοκκαριού ανήκουν οι όμορφες παραλίες Τσαμαδού και Λεμονάκια.

Οι κάτοικοι του ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια, την ελαιοκαλλιέργεια και την αλιεία. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ασχολούνται και με τον τουρισμό, αλλά και την ανθοκομία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο Κοκκάρι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά ορχιδέες, οι οποίες εξάγονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό .


Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα που γίνεται στις 27 Ιουλίου και προσελκύει επισκέπτες από όλη τη Σάμο.  









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου