Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Γεωργιούπολη Χανίων

Η Γεωργιούπολη είναι παραθαλάσσιο χωριό που έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 38 χλμ. Νοτιοανατολικά από τα Χανιά. Είναι κτισμένο σε μία καταπράσινη περιοχή και με αφετηρία τη Γεωργιούπολη, μπορείτε να επισκεφτείτε της της κοντινές περιοχές, που διακρίνονται για το φυσικό της κάλλος.


Ο ποταμός Αλμυρός εκβάλλει στη Γεωργιούπολη, ενώ λίγο πριν, σχηματίζει μια μικρή λίμνη που φιλοξενεί πολλά πουλιά και ζώα. Η λίμνη φαίνεται από την εθνική οδό, καθώς πλησιάζετε την Γεωργιούπολη από τα Χανιά. Η ιστορία της Γεωργιούπολης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Αλμυρό, που κάποτε της είχε δώσει το όνομα Αλμυρούπολη.

Μπαίνοντας στο χωριό θα δείτε πολλούς ευκαλύπτους, τόσο στο δρόμο όσο και στην πλατεία, και μια σειρά κυπαρισσιών που δημιουργούν μια όμορφη εικόνα. Από την πλατεία θα φτάσετε στο μικρό λιμάνι της Γεωργιούπολης σε πέντε λεπτά με τα πόδια ακολουθώντας το δρόμο με τους ευκαλύπτους. Στο λιμανάκι είναι οι εκβολές του ποταμού Αλμυρού, όπου θα δείτε τις βάρκες των ψαράδων, αλλά και όσων παίρνουν τα βαρκάκια τους και τα φουσκωτά τους για ψάρεμα ή κολύμπι στα παράλια του όρμου της Γεωργιούπολης και των γειτονικών περιοχών.

Αριστερά και δεξιά από το λιμάνι απλώνονται οι παραλίες της Γεωργιούπολης και από εδώ ξεκινά ο παραλιακός δρόμος με τις καφετέριες και τα εστιατόρια προς τα ανατολικά. Στην άκρη του λιμανιού θα δείτε έναν μικρό φάρο που μάλλον είναι διακοσμητικός, στα ελληνικά χρώματα του λευκού και γαλάζιου. Ωστόσο το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του λιμανιού είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, σε έναν τεχνητό μόλο με βράχια. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι εδώ για να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες.


Είτε είναι ήρεμη η θάλασσα, είτε ο άνεμος έχει σηκώσει αφρισμένα κύματα, το τοπίο είναι εκπληκτικό. Το 1948 δημιουργήθηκε μικρό ιδιωτικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Γεωργιούπολη για την κάλυψη των τοπικών αναγκών που λειτουργεί ακόμη σήμερα, αφού βέβαια εξαγοράστηκε από τη Δ.Ε.Η. το 1959. Αξιοποιεί μέρος από τις απορροές των Λευκών Ορέων, οι οποίες συγκεντρώνονται στη λίμνη του Αλμυρού. Περιελαμβάνει μία μονάδα Francis κάθετου άξονα. Είναι σε λειτουργία από το 1954 και έχει ισχύ 300 KW.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου