Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κροκύλειο Φωκίδας

Το Κροκύλειο είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Φωκίδας (επαρχία Δωρίδας) σε υψόμετρο 840 μέτρων. Έχει πληθυσμό 252 κατοίκων. Η παλαιά ονομασία του ήταν Παλαιοκάτουνο. Το χωριό βρίσκεται σε μια πλαγιά του Ξεροβουνίου με άφθονα νερά.


Στον Αβορίτη, οικισμό του Κροκυλείου που τώρα είναι πλέον εγκαταλελειμμένος, γεννήθηκε το 1797 ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης. Προς τιμήν του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα "Μακρυγιάννεια", κάθε τέσσερα χρόνια στα μέσα του Αυγούστου, ενώ κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου γίνεται εορτή προς τιμήν του Προφήτη Ηλία.

Στο Κροκύλειο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζώης της, παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Αρμάο, η Μαρία Πενταγιώτισσα. Ο τάφος της δεν έχει βρεθεί ποτέ καθώς, τη δεκαετία του '70, έγινε μεταφορά του νεκροταφείου του χωριού στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος.

Το Κροκύλειο μετά τις αυτοδιοικητικές αλλαγές του Καλλικράτη ανήκει πλεον στο Δήμο Δωρίδος με έδρα το Λιδωρίκι. Το κλίμα του είναι αρκετά ψυχρό, χιόνι και παγετός κατακλύζουν το χωριό κατά το χειμώνα. Οι κάτοικοι ασχολούνταν, κυρίως, με την κτηνοτροφία, ωστόσο οι διαθέσιμοι πόροι δεν ήταν αρκετοί, με αποτέλεσμα τη μαζική μετανάστευσή τους, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία, κυρίως, του 1950.

Από τότε έως και σήμερα ο πληθυσμός του χωριού παραμένει μικρός.

Χάρτης
Ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσετε στο Κροκύλειο είναι μέσω Ναυπάκτου. Μετά τη Ναύπακτο ακολουθείτε το δρόμο προς Ευπάλιο και από εκεί, στη διασταύρωση Βαρνάκοβα – Άνω Χώρα κάνετε δεξιά προς Λιδωρίκι. Περίπου 10 χιλ. μετά θα δείτε την πινακίδα στα αριστερά που δείχνει προς Κροκύλειο. Ο δρόμος είναι καλός, ανηφορικός με στροφές και μετά από 10 χιλ. θα φτάσετε στο Κροκύλειο.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου