Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Κυψέλη Πρέβεζας

Η Κυψέλη (T.Κ. Κυψέλης Δήμου Πάργας, παλιά ονομασία: Τουρκοπάλουκο, όπου η επίσημη
μετονομασία έγινε στις 08.05.1958) είναι ενα χωριό με 262 κατοίκους (Απογραφή 2011) το οποίο υπαγόταν στον Δήμο Φαναρίου αλλά από 01/01/2010 ανήκει στον νέο καλλικρατικό Δήμο Πάργας με έδρα το Καναλάκι του Ν.Πρεβέζης.


Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον πρώην Δήμο Μαργαριτίου(Δήμος Ηγουμενίτσας πλέον) και βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ την Γλυκή, απ οπου άρχιζε ο Δήμος Αχέροντος (από 01.01.2010 Δήμος Σουλίου) και είναι χτισμένο στα ριζα ενός λόφου δίπλα από τον ποταμό Κωκυτό. Απέχει από την Γλυκή 6 χλμ., από την Παραμυθιά 26 χλμ., από το Καναλλάκι περίπου 10 χλμ. και από την Πάργα 20 χλμ.

Το καλοκαίρι από το χωριό διέρχονται αρκετοί άνθρωποι καθώς η Κυψέλη βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο προς την Γλυκή που προσελκύει πολλούς επισκέπτες επειδή εκεί βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα που καθιστούν την Γλυκή γνωστό τουριστικό προορισμό ενώ πολλοί είναι που περνάνε από την Κυψέλη για να κατευθυνθούν προς το Καναλλάκι, έδρα του Δήμου και σημαντικό οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Το χωριό έχει μία διάβαση αυτοκινήτων και άλλες μικρότερες διαβάσεις πεζών στον Κωκυτό ποταμό, μία εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Κοσμά, ένα από το 2012 κλειστό Δημοτικό Σχολείο, μία παιδική χαρά, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μία κεντρική πλατεία, 4 μαγαζιά, μία στάση του Κτέλ Πρεβέζης, ένα Αγροτικό Ιατρείο, ένα Κοινοτικό Γραφείο όπως όλα τα χωριά ενώ κάποτε υπήρχε και Αστυνομικός Σταθμός που έχει καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης η Κυψέλη έχει μία υπέροχη θέα προς το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας του Φαναρίου και τα ιστορικά βουνά του Σουλίου.

Τα αξιοθέατα που διαθέτει το χωριό και αξίζουν να επισκεφθεί κανείς είναι η μονή της Αγίας Μαύρας, το βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (13ος αιώνας) και ο ποταμός Κωκυτός, ποτάμι μήκους 26 χλμ. ξεχωριστού φυσικού κάλλους ξακουστός και αυτός στην ευρύτερη περιοχή και παραπόταμος του Αχέροντα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου