Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Άλωρο(ς) Πέλλας


Η Άλωρος (Τοπική Κοινότητα Αλώρου - Δημοτική Ενότητα ΑΡΙΔΑΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΑΛΜΩΠΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “η Άλωρος”. Έδρα του δήμου είναι η Αριδαία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Άλωρος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αλώρου, του πρώην Δήμου ΑΡΙΔΑΙΑΣ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ.

Χωριό της Επαρχίας Αλμωπίας του Ν. Πέλλας. Πήρε το όνομά του σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες από τον αξιωματικό του Μ. Αλεξάνδρου τον Άλωρο.

Πριν πούμε περισσότερα για το χωριό Άλωρο, να γνωρίσουμε καλά την επαρχία στην οποία ανήκει.


Η Αλμωπία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ν. Πέλλας. Έχει έκταση 1.021 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 30.000 περίπου κατοίκους. Πρωτεύουσά της είναι η Αριδαία ενώ υπάρχουν άλλες 47 κοινότητες και οικισμοί. Αποτελεί το ακριτικό τμήμα στο βορειότερο άκρο της Ελλάδας. Η πόλη της Αριδαίας είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Επαρχίας. Από τη συνολική έκταση της Αλμωπίας το 70,8% καλύπτει από δάση, με αξιόλογη δασική παραγωγή.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου