Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας

Ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του νομού Άρτας είναι η Κυψέλη. Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αθαμανίας, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρων, βρίσκεται φωλιασμένη στην αγκαλιά των Τζουμέρκων και απέχει 62 χλμ. βορειοανατολικά της Άρτας.


Το όνομα Κυψέλη είναι μεταγενέστερο, αφού παλιά το χωριό ονομαζόταν Χώσεψη, επειδή είναι χτισμένο και περιτριγυρισμένο από τις κορυφές Τζούμα και Φτελιάς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600μ. περιτριγυρισμένο από έλατα, και πυκνή βλάστηση, όπως πουρνάρια, κουμαριές.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 600 περίπου, ενώ σε εορταστικές περιόδους ή την περίοδο του Αυγούστου ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπορείτε να βρείτε, Mini - Market, καφενεία, ταβέρνες, κρεοπωλείο, μανάβικο. Εκεί, θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 1904.

Στο χωριό αξίζει να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Περιλαμβάνει προσωπική συλλογή του κ. Παντελή Καραλή, από πάρα πολλά αντικείμενα (περισσότερα από 1.000), όπως παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, φυσέκια, παλιά νομίσματα παλιές ραπτομηχανές, αδράχτια, ρόκες και διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Αν κινηθείτε προς το εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα, θα δείτε την παραδοσιακή νεροτριβή που λειτουργεί από Μάιο έως και Αύγουστο, καθώς επίσης το μύλο που λειτουργεί από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο. Παραδοσιακό μύλο μπορείτε να δείτε, επίσης, στην περιοχή Γκούρα.

Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Ευαγγελίστριας, χτισμένη το 1700, με ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες στο εσωτερικό της.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου