Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Λειβαδίτης Ξάνθης

Ο Λειβαδίτης είναι ένα ορεινό χωριό του Νομού Ξάνθης, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200μ στο όρος
Χαϊντού (Ερύμανθος) της οροσειράς Κούλας, στην οροσειρά της Ροδόπης. Αποτελεί το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Θράκης. Διοικητικά ανήκει πλέον στο δήμο Ξάνθης, ύστερα από το νέο σχέδιο Καλλικράτης. Βρίσκεται 51 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ξάνθης, στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα.



Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχεται στα 66 άτομα, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες απογραφές 103 (1981) και 60 (1991). Το κλίμα είναι ιδιαίτερα δριμύ και το χειμώνα το χωριό αποκλείεται από τα χιόνια πολύ συχνά. Οι θερμοκρασίες φτάνουν έως τους -25°C. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, βρίσκεται ο καταρράχτης του Λειβαδίτη, ο οποίος είναι ο ψηλότερος των Βαλκανίων, αφού τα νερά του πέφτουν από 50μ ύψος. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάδειξης της περιοχής.

Ο Λιβαδείτης ςίναι η είσοδος στην οροσειρά της Ροδόπης από την μεριά της Ξάνθης, ενώ πλέον έχει μόλις οκτώ μόνιμους κατοίκους. Στο χωριό υπάρχει ταβέρνα καθώς και το καταφύγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού στο οποίο μπορεί κάποιος να κοιμηθεί. Η περιοχή είναι γεμάτη μονοπάτια τα οποία οδηγούν σε 7 κορυφές και στον γνωστό καταρράκτη της περιοχής.

Για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίσει το χωριό μπορεί να επισκεφθεί την σελίδα: http://leivaditis.gr/index.php/el/ και στην συνέχεια να γνωρίσει από κοντά μια μαγευτική Ροδόπη.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου