Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Άσπρος Κιλκίς

Ο Άσπρος είναι ένα χωριό το οποίο δημιουργήθηκε περί το 1924 όταν και έφτασαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Η παλαιά ονομασία του Άσπρου είναι Αμμάτοβο. Σήμερα έχει περίπου 1.500 κατοίκους εκ των οποίων μόνιμη κατοικία έχουν περίπου 900. Είναι ένα από τα καλύτερα ρυμοτομημένα (σε όλη την Ελλάδα) χωριά.


Είναι χτισμένος πάνω σε ύψωμα και απέχει από την κοίτη του Αξιού ποταμού περίπου 2 χλμ.(Δυτικά) Απέχει από την Θεσσαλονίκη μόνο 40 χλμ.(Νότια), ενώ τα σύνορα των Ευζώνων είναι σε απόσταση μόλις 28 χλμ. (Βόρεια) Έχει επίσης Σιδηροδρομικό Σταθμό (είναι ανενεργός τα τελευταία χρόνια) και η Εθνική Οδό Αθηνών – Ευζώνων (Ε-75) περνάει έξω από το χωριό. Απέχει από το αεροδρόμιο Πολυκάστρου (περιοχή Νέας Καβάλας) μόλις 12 χλμ. (Βορειοανατολικά)

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας το σημείο στο οποίο βρίσκετε το χωριό είναι “Στρατηγικής σημασίας” σε ότι αφορά της μεταφορές. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείτε με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία των Βιομηχανιών στην περιοχή που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσετε με γοργούς ρυθμούς. Μετά το Σταυροχώρι στην περιοχή του Κιλκίς στο οποίο υπάρχει Βιομηχανική Περιοχή, ο δεύτερος τόπος στον οποίο στεγάζονται πολλά εργοστάσια είναι ο Άσπρος. Από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του χωριού είναι άξιο αναφοράς το Καρναβάλι το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλο τον Νομό Κιλκίς και όχι μόνο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου