Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας

Το Ψάρι βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο Νομό Αρκαδίας. Μαζί με τους οικισμούς Παύλια, Παλαμάρι, Σύρνα, Ελληνικό και Άνω Καλυβάκια συγκροτούσαν τον Δήμο Τρικολώνων με έδρα την Στεμνίτσα. Με την εφαρμογή του νόμου, τον γνωστό ως Καλλικράτης, ανήκει πλέον στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Γορτυνίας με έδρα την ιστορική κοινότητα της Δημητσάνας, που προήλθε από την συνένωση των τέως Καποδιστριακών Δήμων: Βυτίνας, Δημητσάνας, Τρικολώνων, Κλείτορος, Λαγκαδίων, Κοντοβάζαινας, Τροπαίων και Ηραίας.


Βρίσκεται σε υψόμετρο 720 περίπου μέτρων και σε απόσταση 15 χλμ. από την Μεγαλόπολη. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος με πετρόχτιστα σπίτια και με φιλόξενους και εγκάρδιους κατοίκους.

Οι δραστηριότητες των κατοίκων σχετίζονται με την κτηνοτροφία καθώς και την γεωργία. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται και στο εμπόριο παραδοσιακών προϊόντων με γνωστότερα τα σκαλτσουνάκια που κατασκευάζονται από τις γυναίκες του χωριού με αγνά υλικά και με την παραδοσιακή συνταγή των γιαγιάδων μας. Επίσης γλυκά του κουταλιού, τραχανάς, χυλοπίτες και διάφορα άλλα προϊόντα θα βρείτε το μαγαζάκι της Αρκαδιανής στην είσοδο του χωριού.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΨΑΡΙ
Με ιδιωτικό αυτοκίνητο από την εθνική οδό Αθηνών - Καλαμάτας μέσω της Μεγαλόπολης. (215χλμ).

Προτεινόμενη Διαδρομή: Μεγαλόπολη - Νέα Εκκλησούλα - Τρίλοφος - Παύλια - Παλαμάρι - Ψάρι
(Δείτε τον Χάρτη).

Εναλλακτική Διαδρομή: Μεγαλόπολη – Πλάκα – Ζώνη – Βοδίνο – Παλαμάρι Ψάρι

Εναλλακτική Διαδρομή: Βυτίνα – Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Ψάρι

Με ΚΤΕΛ από τα ΚΤΕΛ Κηφισού μέχρι την Μεγαλόπολη. Από την Μεγαλόπολη θα πρέπει να πάρετε ταξί για το Ψάρι. Τα ταξί θα τα βρείτε είτε στα ΚΤΕΛ είτε στην κεντρική πλατεία.















1 σχόλιο:

  1. Όλες οι φωτογραφίες που έχετε είναι από το Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας, αλλά στο κείμενό σας περιγράφεται το Ψάρι Τρικολώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή