Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Αρχάνες: Απόδραση στα θερινά ανάκτορα του Μίνωα

Οι Αρχάνες απέχουν μόλις 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο Απόδραση στην τόσο ξεχωριστή
κωμόπολη όπου εικάζεται ότι ο Μίνωας έκτισε τα θερινά του ανάκτορα.


Οι Αρχάνες απέχουν μόλις 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και η ιστορία τους ξεκινάει πέντε χιλιάδες χρόνια πριν και σήμερα είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, ενώ παράλληλα έχει χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό σύνολο ιστορικής και παραδοσιακής κληρονομιάς.

Από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή χαρακτηρίζεται τόσο από ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον γεμάτη φαράγγια, λόφους, βουνά, πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με παρουσία σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και από το δομημένο περιβάλλον με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική που αποτελεί μίξη όψιμου νεοκλασικισμού με στοιχεία ντόπιας παραδοσιακής αλλά και βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Οι Αρχάνες είναι μία γραφική αγροτική κωμόπολη του Νομού Ηρακλείου με ιστορία 5000 χρόνων, χτισμένη σε μία κατάφυτη περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στους πρόποδες του όρους Γιούχτας.

Το πέρασμα του χρόνου δεν αλλοίωσε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της κωμόπολης των Αρχανών και μάλιστα, χάρη στην υποδειγματική της ανάπλαση, απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού.

Η φιλόξενη πόλη των Αρχανών σας περιμένει να ανακαλύψετε την σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά, να χαρείτε τις ομορφιές της και φυσικά να απολαύσετε αυθεντικές Κρητικές γεύσεις. Η επίσκεψή σας και η διαμονή σας στον ξεχωριστό αυτό τόπο θα είναι μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

Εξερευνώντας τη γύρω περιοχή
Οι επιλογές του επισκέπτη που διαμένει στις Αρχάνες είναι πολλές. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του μπορεί να επισκεφτεί το όρος Γιούχτα και το φαράγγι Αγ. Ειρήνης (περιοχές δικτύου Natura 2000, τμήματα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4), όπου υπάρχει και το υδραγωγείο του Μοροζίνη που τροφοδοτούσε με νέρο το ενετικό Ηράκλειο (Candia)

Ακόμη, το Κέντρο Ενημέρωσης Πληροφόρησης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Οικολογικού Αρχαιολογικού Πάρκου «Γιούχτα», τους αρχαιολογικούς τόπους όπως τομινωικό ιερό στα Ανεμόσπηλια, το μινωικό νεκροταφείο στο Φουρνί, τη μινωική έπαυλη στο Βαθύπετρο, το ιερό κορυφής στο Γιούχτα και το μινωικό ανάκτορο στην Τουρκογειτονιά.

Σπουδαίες είναι και οι βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής, όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, η Αγία Παρασκευή, ο Εσταυρωμένος, το εκκλησιαστικό μουσείο στη εκκλησία της Παναγιάς, κ.α.

Κάντε τις βόλτες σας στον αναπλασμένο οικιστικό πυρήνα του δήμου με τα αναστηλωμένα παραδοσιακά κτίρια, τα πεζοδρομημένα σοκάκια, την πλατεία, το πάρκο Αϊ Γιάννη του Μαγγανίτη καθώς και το δασικό αλσύλλιο στην περιοχή Κεφάλα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου