Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Αμπελόκηποι Καστοριάς

Οι Αμπελόκηποι είναι ένα μικρό, αλλά ζωντανό χωριό 700 περίπου κατοίκων,σε απόσταση 11Km από την Καστοριά. Βρίσκεται σε εύκολα προσπελάσιμη θέση από τους νέους οδικούς άξονες,πολύ κοντά στον Κόμβο ΕΓΝΑΤΙΑΣ για Αργος Ορεστικό,κοντά στο Αεροδρόμιο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει έδρα πολλών εμποροβιοτεχνικών Επιχειρήσεων του Νομού Καστοριάς. Οι περισσότερες Αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εγκατασταθεί εδώ με νέες κάθετες μονάδες (Εκθέσεις και Συνεργεία) καθώς και πολλές Βιοτεχνίες Γούνας.


Το χωριό είναι ευρύτατα γνωστό για τις Ταβέρνες του που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Στο βουνό υπάρχει το γνωστό εξωκκλήσι του Αη Νικόλα Βουνού (ή Κρεμαστού,όπως τον αναφέρουν κάποιοι) που εορτάζει στις 20 Μάη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ για επίσκεψη& περίπατο: α)η θέση "Τσιφλίκι",παλιά θέση του χωριού ,όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής,στέκι με κιόσκι,παιδική χαρά,δενδροφυτεύσεις από τον Πολιτιστικό Σύυλογο του χωριού(ΠΕΛΣΑ) β)Ο Ανακαινισμένος Παραδοσιακός Μύλος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ γ)Ο Αη Νικόλας Βουνού (ή Κρεμαστός)
δ)Μικρό Λαογραφικό Μουσείο στο Πολιτιστικό Κέντρο, με ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΕΛΣΑ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ&ΓΙΟΡΤΕΣ:α)Παραδοσιακά "κόλλιαντα" Φωτιές & κεράσματα στην Πλατεία του χωριού ,το βράδυ 23 Δεκέμβρη β)Καρναβάλια του Αη Γιάννη 7 Ιανουαρίου,παρέλαση,γλέντι με όργανα στην πλατεία και δωρεά κεράσματα(λουκάνικα,τοπικά κρασί από ΠΕΛΣΑ γ)Πάσχα 2η Ανάσταση στον Αη Νικόλα(Κοιμητήρια)δ)Αη Νικόλας-20 Μάη:στον Αη Νικόλα στο Βουνό-Λειτουργία-Κεράσματα από τον Σύλλογο/Βράδυ στηνΠλατεία του χωριού: Χορευτικά Συλλόγων -Γλέντι με Οργανα-Σουβλάκια κλπ

Το χωριό ήταν Δημ.Διαμ.του Δήμου ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ με έδρα το Βογατσικό.

*Από 2011 ανήκει στον νέο Δήμο ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ(πρώην ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ) με έδρα το Αργος Ορεστικό.

Ο Πολιτιστ.Σύλλογος εκδίδει την μηνιαία εφημερίδα "ΠΕΛΣΑ"-Αμπελόκηποι

Περισότερα στην Ιστοσελίδα:
www.ampelokipi-kastoria.blogspot.com














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου