Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Παλαιοχώρι Δημητσάνας Αρκαδίας

Το Παλαιοχώρι ή Πρασινοχώρι είναι ένα μικρό χωριό του φαραγγιού του Λούσιου κοντά στη
Δημητσάνα. Είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη μικρή κοιλάδα στους πρόποδες των υψωμάτων της Ζάτουνας, του Ζυγοβιστίου και του βουνού Κλινίτσας του Μαινάλου. Το χωριό, φαίνεται από το δρόμο Δημητσάνας – Στεμνίτσας και Δημητσάνας-Ζάτουνας, χαμηλά κάτω από τη Δημητσάνα. Η κοιλάδα είναι γεμάτη οπωροφόρα δένδρα και λαχανικά και ποτίζεται από τα πολλά νερά του κεφαλαριού του “Αϊ-Γιάννη”που είναι ακριβώς πάνω από το χωριό.


Το Παλαιοχώρι χαρακτηριζόταν παλαιότερα σαν “το περιβόλι της Γορτυνίας”, αφού σε εποχές που η οδική συγκοινωνία στην περιοχή ήταν ανύπαρκτη, η εύφορη αυτή κοιλάδα ήταν, με τη φροντίδα του τοπικού δραστήριου Γεωργικού Συλλόγου, η μεγάλη τροφοδότρια ολόκληρης της Γορτυνίας. Οι δραστήριοι Παλαιοχωρίτες προμήθευαν για πολλά χρόνια με τα μουλάρια τους και σε τακτική βάση φρέσκα λαχανικά και φρούτα όλα τα χωριά της ορεινής Γορτυνίας, ξεκινώντας τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Σήμερα το χωριό, αν και αρκετά φροντισμένο, έχει μαραζώσει λόγω της μετανάστευσης. Υπάρχουν μόλις 20 μόνιμοι κάτοικοι περίπου και αυτοί ηλικιωμένοι.

Χαμηλότερα από το χωριό κυλά ο ποταμός Λούσιος. Το χωριό είναι ιδανικός τόπος για οδοιπορικές εξορμήσεις, αφού από την περιοχή ξεκινούν τα αναπλασμένα μονοπάτια που διασχίζουν το φαράγγι. Λίγο πιο κάτω περνά το μονοπάτι που κατεβαίνει από τον Αη-Γιάννη και το Μουσείο Υδροκίνησης, Το χωριό συνδέεται με τη Δημητσάνα με ασφαλτόδρομο (4χιλ.), ο οποίος συνεχίζει χωμάτινος διασχίζοντας το φαράγγι για να καταλήξει στο δρόμο Στεμνίτσας - Μονής Τιμίου Προδρόμου. Η διαδρομή είναι υπέροχη και περνά απέναντι και πάνω από τις μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου. Στο ύψος της μονής Φιλοσόφου συναντά κανείς το δρόμο που οδηγεί στη μονή και στο χωριό Μάρκος. Ο δρόμος αυτός περνά το Λούσιο από το παλιό πέτρινο γεφύρι του Κοντού.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου