Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Βογατσικό Καστοριάς

Το Βογατσικό βρίσκεται σε μία πανέμορφη ορεινή περιοχή, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Καστοριάς, μία μοναδική τοποθεσία που περιβάλλεται από βουνά και λοφίσκους, ενώ νότια του χωριού, σε μικρή απόσταση ούτε πέντε λεπτών ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας. Όμορφη τοποθεσία, φιλόξενοι άνθρωποι, γραφικό με ιστορία, που όλα αυτά μαζί αναδεικνύουν κάτι το ξεχωριστό!


Χαρακτηριστικά του χωριού είναι η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, το πέτρινο και ιστορικό δημοτικό σχολείο που χρονολογείται του 1917, τα λιγοστά εναπομείναντα μακεδονίτικα αρχοντικά, τα όμορφα πέτρινα καλντερίμια και οι πετρόχτιστες βρύσες με τα τρεχούμενα νερά τους.

Στα υψώματα αλλά και στα πεδινά του χωριού υπάρχουν 16 παλιά γραφικά ξωκλήσια και εντός του χωριού υπάρχουν οι 2 μεγάλες εκκλησίες, που χρονολογούνται απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα. Το μοναστήρι του Αγίου-Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βογατσικό, κοσμεί την ευρύτερη περιοχή και αποτελεί θρησκευτικό τουριστικό προορισμό. Το καταπράσινο της φύσης σε συνδυασμό με το σπάνιο και μοναδικό κλίμα της περιοχής αναζωογονεί και θεωρείται θεραπευτικό ψυχής και σώματος.

Επισκέπτοντας το χωριό Βογατσικό, οποιαδήποτε ημέρα και εποχή του χρόνου, συναντάει τους ξενώνες Γαλιλαίος και Τα χελιδόνια και έπειτα άλλες τοπικές επιχειρήσεις, όπως φαρμακείο, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, καφετέριες, τσιπουράδικα ,ταβέρνα ακόμα και πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών!


Σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής, για τις διακοπές στον ιδιαίτερο αυτό τόπο της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρόσβαση, αναφερόμενος των μεγάλων έργων που έχουν γίνει, η Εγνατία οδός (κάθετο άξονα Σίατιστας-Κρυσταλλοπηγής) με αποτέλεσμα οι αποστάσεις να έχουν μειωθεί. Οπότε, έχοντας αυτό το πλεονέκτημα ο ταξιδιώτης, μπορεί να περιηγηθεί στις ευρύτερες περιοχές των Νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, απολαμβάνοντας τις διακοπές και το ταξίδι!




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου