Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Πηγή (Πεκλάρι) Κόνιτσας Ιωαννίνων

Η Πηγή, βρίσκεται 7Km απόσταση από την κωμόπολη της Κόνιτσας. Είναι ένα από τα πολλά χωριά της περιοχής χτισμένο σε ένα κατάφυτο τοπίο που σαγηνεύει και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης. Όπως μαρτυρεί και το ίδιο το όνομά του χωριού, έχει πληθώρα πηγών και τρεχούμενων νερών ακόμα και καλοκαιρινούς μήνες. 


Η κεντρική εκκλησία του Αϊ-Γιώργη αγιογραφημένη από Χιοναδίτες αγιογράφους είναι ένα από τα στολίδια του χωριού μας. Αποτελείται από τρεις Μαχαλάδες, τον Πάνω Μαχαλά που γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Παντελεήμονος, τον Κάτω Μαχαλά που γιορτάζει την ημέρα της Αγίας Παρασκευής και τον Πέρα Μαχαλά (Μαντζαίοι, Σπαναίοι). Το Πεκλάρι, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν αλλιώς οι ντόπιοι, βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού της Τραπεζίτσας. 

Το υψόμετρο κυμαίνεται από 720 εως 800 μέτρα. Σημαντικά δρώμενα που ακολουθούν και διατηρούν τις ηπειρώτικες παραδόσεις είναι το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) και του Αγίου Παντελεήμονος (27 Ιουλίου) και οι Απόκριες, όπου διαδραματίζεται ο παραδοσιακός γάμος.  




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου