Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Κακουραίικα Αρκαδίας

Τα Κακουραίικα είναι ένα μικρό χωριό της Ηραίας (Ηραιάτιδας χώρας) της άλλοτε μεσαιωνικής Λιοδώρας, της επαρχίας Γορτυνίας. Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά σε όμορφη καταπράσινη και πλούσια σε νερά τοποθεσία, σε υψόμετρο 280μ., στη νοτιοδυτική πλευρά του Βουνού Τζαραχά (430μ.), στη δεξιά παραποτάμια κοιλάδα του Αλφειού, κοντά στη γέφυρα του Αλφειού προς την Ηλεία. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από το κοντινό χωριό Ράφτη, από την Καρύταινα και από την Ηλεία.. Το Δ.Δ. έχει έκταση 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 26 χιλιόμετρα από την ιστορική Δημητσάνα.


Το χωριό είναι γνωστό για τις πλούσιες πηγές του (κεφαλάρια): το Κεφαλόβρυσο, ο Γκολέμης, ο Μπάλας, ο Καρατζάς και οι μικροπηγές στις τοποθεσίες Μπαρκοβίτσα, Φρέτσικο, Χόχλο, Κολομπότσι και “Γεωργούλα”. Τα νερά των πηγών κατεβαίνουν χαμηλότερα και χύνονται στον Αλφειό. Παλαιότερα, λειτουργούσαν στην περιοχή πέντε νερόμυλοι. Σήμερα, απομένουν χαλάσματα, αφημένα στην λησμονιά. Λόγω των νερών του και του εύφορου εδάφους του το χωριό υπήρξε ο περιβολώνας της ευρύτερης περιοχής, αφού τροφοδοτούσε με περιβολικά τα περισσότερα χωριά της Ηραίας και της Δημητσάνας.

Τα αξιοθέτατα της περιοχής είναι αρκετά και ενδιαφέροντα. Το σημαντικότερο αξιοθέατο στο χωριό αποτελούν οι εκκλησίες του. Η εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, θεμελιωμένη στα θεμέλια αρχαϊκού ναού, ο ναός του Αγίου Βασιλείου (1824), που έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο ιστορικό μνημείο, και ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1833), που είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Ενορίας. Υπάρχουν ακόμη τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Αθανασίου, Αγίου Κων/νου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. ’λλα αξιοθέατα είναι η ξακουστή "Σπηλιά του Λαγαύτη" με το κρυμμένο μέσα της εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Χριστανουπόλεως. Λίγο μετά τα Κακουραίικα, βρίσκονται τα χαλάσματα του Πύργου του Αγά περιτριγυρισμένα από φτέρες και αγριολούλουδα, ιδίως την άνοιξη. Αριστερά του και σε μικρή απόσταση είναι ο ερειπωμένος μύλος της Μουριάς του Καρατσώλη με τα τρεχούμενα νερά του, σχεδόν πνιγμένος από υδρόβια βλάστηση. Αξιόλογο είναι το κτίριο της αποθήκης του γεωργικού συνεταιρισμού που σήμερα παραμένει ανεκμετάλευτο.

Κοντά στα Κακουραιϊκα, σε τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ του χωριού και του χωριού Κοκκορά, τοποθετείται η αρχαία κώμη Μελαινές, που παρήκμασαν και εξαφανίστηκαν. Μάλιστα ο Παυσανίας είχε επισκεφτεί την περιοχή και τις Μελαινές, καταγράφοντας τις πλούσιες πηγές της: “Υδατι καταρρείται”. Στη θέση Λενικό (παράφραση του "Ελληνικόν") σε ύψωμα κοντά στο χωριό Σαρλέϊκα, βρίσκονται τα λείψανα της ακρόπολης της αρχαίας κώμης και κατ' άλλους και των εννέα δήμων της αρχαίας Ηραίας.

Τον Αύγουστο γίνονται στην περιοχή παραδοσιακά πανηγύρια: 6 Αυτ. Της Μεταμορφώσεως, 15 Αυγ. Της Παναγιάς, 17 Αυτ. Στη Σπηλιά του Λαγάφτη κάτω από τα πλατάνια των πηγών του Γκολέμη, 29 Αυγούστου στον Αγιάννη στο Κεφαλόβρυσο, ενώ 21 Μαΐου του Αγίου Κων/νου στις πηγές του Καρατζά.

Από τα Κακουραίικα ο επαρχιακός δρόμος κατεβαίνει προς τον ποταμό Αλφειό και το γεφύρι του Σέκουλα που βγάζει στην Ηλεία.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου