Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Φιλυριά Κιλκίς

Η Φιλυριά είναι χωριό του Δήμου Παιονίας της περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Είναι κτισμένη
στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του όρους Πάικου σε υψόμετρο 264 μέτρα και έχει 246 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. από την Γουμένισσα, 25 χλμ. από το Πολύκαστρο και 48 χλμ. από το Κιλκίς. Είναι ένα χωριό που φημίζεται για την αγροτική δραστηριότητα του. Οι περισσότεροι κάτοικοι του είναι πόντιοι,με έντονη πολιτιστική δράση μέσω του πολιτιστικού συλλόγου "Η Φιλυριά".


Ιστορία
Από τον 19ο αιώνα ως τις αρχές του 20ο αιώνα η περιοχή κατοικίθηκε από Βουλγάρους.Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Λίμποβο ή Λιπάχωβο. Στις 23 Οκτωβρίου 1912,κατά την διάρκεια του Α Βαλκανικού πολέμου απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό.

Το 1923 με τις ανταλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος,βουλγαρίας και Τουρκίας,ο ελληνόφωνος πληθυσμός ενισχύθηκε από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ,το Πόντο και την Ανατολική Ρωμυλία.


Κατά το Β Παγκόσμιο πόλεμο,η Φιλυριά ήταν υπό Γερμανική κατοχή από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944.Κατά την διάρκεια του 1950 ακολούθησε μετανάστευση στις ΗΠΑ,Αυστραλία,Δυτική Γερμανία καθώς και εσωτερική μετανάστευση στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου