Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Παραδείσια Αρκαδίας

Το χωριό Παραδείσια βρίσκεται νότια του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης σε ημιορεινή τοποθεσία (υψόμετρο 520 μ.) και απέχει 12 χιλ. από το Λεοντάρι. Το χωριό βρίσκεται στο δρόμο Μεγαλόπολης-Καλαμάτας. Κοντά στο χωριό είναι ο οικισμός Φαναϊτι που αποτελεί τμήμα του. Τα Παραδείσια αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μεγαλόπολης. Κατά την απογραφή του 1991 απογράφησαν 269 κάτοικοι, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πολύ λιγότεροι. Κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.


Πιστεύεται ότι στην περιοχή των σημερινών Παραδεισίων υπήρχε η αρχαία κώμη Κρώμνος ή Κρώμοι, η οποία σύμφωνα με το μύθο ιδρύθηκε από το γιο του Λυκάονα, Κρώμο. Η κώμη αυτή θεωρείται μητρόπολη της Κρώμνας του Πόντου. Η περιοχή της ήταν κοντά στα σύνορα της Αρκαδίας με την Σπάρτη, αλλά και στο δρόμο που ένωνε την Αρκαδία με αυτήν. Το 364 π. Χ. συγκρούστηκαν στην περιοχή οι Αρκάδες με τους Ηλείους και τους Σπαρτιάτες που ήταν τότε σύμμαχοί τους. Η σύγκρουση ήταν αποτέλεσμα της προστριβής των Αρκάδων με τουσ Ηλείους για την κυριότητα της Λασιώνας, μιας μικρής πόλης που βρισκόταν στα όρια της Ηλαίας με την αρκαδία. 

Οι Σπαρτιάτες υπό το βασιλιά τους Αρχίδαμο κατέλαβαν τότε το ύψωμα πάνω από τους Κρώμνους που δέσποζε της οδού Μεγαλόπολης - Μεσσήνης. Όταν όμως αποχώρησε η κύρια δύναμη των Σπαρτιατών, αφήνοντας μια μικρή φρουρά πάνω στο λόφο, οι Αρκάδες αντεπιτέθηκαν και κύκλωσαν τους Σπαρτιάτες. Στη συνέχεια ο Αρχίδαμος επανήλθε, αλλά οδηγήθηκε σε νέα ήττα. Μια νέα σύγκρουση έγινε το 352 π.Χ., μεταξύ των Μεγαλοπολιτών και των Σπαρτιατών που μάλιστα αποτέλεσε αφορμή για να εκφωνήσει ο Αθηναίο ρήτορας Δημοσθένης τον "υπέρ Μεγαλοπολιτών" λόγο του.

Από τα Παραδείσια ξεκινά επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στα χωριά της Φαλαισίας Βελιγοστή, Ελληνίτσα και Λεοντάρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου