Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ρίζες Αρκαδίας

Το χωριό Ρίζες είναι τo μεγαλύτερo χωριό του Δήμου Τεγέας και βρίσκεται στη βόρεια άκρη του Τεγεατικού κάμπου στη ρίζα υψώματος (σε υψόμετρο 690 μ.) μετά τα χωριά Μαγούλα και Στάδιο. Έχει περίπου 600 μονίμους κατοίκους (740 σύμφωνα με την απογραφή του 1991) που ασχολούνται κύρια με τη γεωργία, αλλά και με το εμπόριο. Από το χωριό περνά ο δρόμος Τρίπολης-Άστρους.


Στο κέντρο του χωριού είναι η εξωραϊσμένη κεντρική πλατεία με την επιβλητική εκκλησία. Οι Ρίζες είναι από τα πιο ζωντανά και πλούσια χωριά της Τεγέας με μεγάλη παραγωγή σε ντόπια αγροτικά προϊόντα (κεράσια, πατάτες, οπωρικά, περιβολικά κ.ά.). Στο χωριό λειτουργούν καφενεία και ταβέρνες.

Πάνω από το χωριό βρίσκεται το ύψωμα του προφήτη Ηλία, που καλύπτεται σε ένα μεγάλο μέρος από πευκοδάσος. Στην κορυφή του ύψώματος υπάρχει ομώνυμο εκκλησάκι, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει μια υπέροχη θέα προς το οροπέδιο της Μαντινείας και τον κάμπο της Τεγέας, τα χωριά Αγιωργίτικα και Στενό, έως και το Παράλιο Άστρος προς τα ανατολικά. Ο χωματόδρομος που οδηγεί στην κορυφή περνά από τα ξωκλήσια του Αγίου Σπυρίδωνα, της Αγίας Μαρίνας και του Άγιου Νικόλα. Η Αγία Μαρίνα γιορτάζει με τοπικό πανηγύρι.

Κοντά στο χωριό ο δρόμος διακλαδίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η μια οδηγεί στο Άστρος και η δεύτερη στα Δολιανά, Καστρί και Άγιο Πέτρο της Κυνουρίας..









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου