Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Κρυονέρι Βοΐου Κοζάνης

Το Κρυονέρι είναι οικισμός του δήμου Βοΐου της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης. Το χωριό
ονομάζονταν μέχρι το 1928 Δέβλα, οπότε μετονομάστηκε σε Κρυονέρι. Ωστόσο, η παλαιότερη ονομασία συνεχίζεται να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από τους κατοίκους της περιοχής. Αποτελεί επίσης οικισμό της τοπικής κοινότητας Ασπρούλας με έδρα τον γειτονικό οικισμό της Ασπρούλας. Αποτελείται από τον Κάτω Μαχαλά και τον Πάνω Μαχαλά. Το χωριό φημίζεται για την ωραία του θέα.


Πολιτιστικές δρμαστηριότητες
Στο χωριό εδρεύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γκουβεντάρι. Το όνομα του συλλόγου οφείλεται στην ομώνυμη δασική έκταση, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά του χωριού. Προ της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι με τη συμμετοχή συνήθως ζωντανής ορχήστρας στον προαύλιο χώρο του ιστορικού σχολείου, στον Πάνω Μαχαλά. Είναι το πιο διάσημο πανηγύρι της περιοχής, λόγω της μεγάλης έκτασης, που καταλαμβάνει ο χώρος, όπου στήνεται το γλέντι, του εύκολου παρκαρίσματος στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, που είναι ακριβώς δίπλα στο σχολείο και της άρτιας οργάνωσης από τους κατοίκους του χωριού.

Αθλητικές δραστηριότητες
Το χωριό διαθέτει ποδοσφαιρικό γήπεδο με χόρτο και μια μπασκέτα. Λειτουργούν δύο παιδικές χαρές, από τις οποίες η μία βρίσκεται στον χώρο του σχολείου και η άλλη στον Κάτω Μαχαλά. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το δάσος Γκουβεντάρι, το οποίο διασχίζει ο ποταμός Βέλος, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για ράφτινγκ. Τέλος, η μειωμένη κίνηση στο οδικό δίκτυο της περιοχής, καθιστά το χωριό και την ευρύτερη περιοχή, ωραίο μέρος για ποδηλασία και τζόκινγκ.

Τουρισμός
Από το χωριό απουσιάζουν παντελώς οι τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχεία και καταλύματα, παρόλο που προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό, μιας και είναι πολύ μικρό, χτισμένο σε μια ειδυλλιακή περιοχή και απουσιάζει από την περιοχή οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα. Το δάσος Γκουβεντάρι είναι ένα παρθένο δάσος με πολλές αρκούδες και θα μπορούσε να μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες. Το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει με παραθεριστές, οι οποίοι κατάγονται από το χωριό, αλλά μένουν σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Καστοριά, και τη Γερμανία. Χειμερινός τουρισμός δεν υπάρχει.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου